Epavă antică, pe o plajă din Mamaia: descoperirea fascinantă, făcută din greșeală

de: Alexandru Puiu
03 03. 2021

Doar în România, o posibilă epavă antică de pe o plajă din Mamaia a intrat în vizorul procurorilor de la DNA, după ce descoperirea risca să fie neglijată într-un proces de lărgire a plajelor din regiune.

Conform datelor obținute de publicația Info Sud-Est, procurorii DNA Constanța au dobândit abilități de arheologi în urmă cu câteva zile, după ce au descoperit o construcție de lemn ce pare să fie o epavă din antichitate. Aceasta a fost identificată în zona de excavare a nisipului pentru lărgirea plajelor din Mamaia.

Ansamblul este îngropat aproape în totalitate în nisip. Descoperirea arheologică a fost localizată la aproximativ 2 mile în larg, în zona cuprinsă între plaja Modern și 3 Papuci, la 25 de metri adâncime. În mare parte, discutăm de fragmente de lemn de dimensiuni diferite. Conform primelor date obținut de la fața locului, sunt dispersate pe o suprafață de aproximativ 20 de metri, iar printre ele se conturează ceea ce pare a fi un catarg.

Deși descoperirea inițială a fost făcută de DNA, Direcția Județeană de Cultură a primit deja o solicitare pentru a conserva situl în care au fost descoperite bucățile lemnoase. Pentru a se obține confirmarea științifică legată de importanța descoperirii, o bucată de aproximativ 40 de cm, desprinsă din construcția mare, a fost prelevată și urmează a fi trimisă la analize pentru datarea cu Carbon 14. Doar în acest fel va putea fi stabilită epoca din care provin fragmentele lemnoase.

”Solicitarea include niște coordonate, dar până la acest moment nu le-am identificat. Vom lua toate măsurile care se impun după ce vom avea mai multe informații”, a afirmat Magdalena Tiță, directoarea Direcției Județene de Cultură Constanța, la scurt timp după recepția solicitării din partea DNA referitoare la conservarea unui perimetru.

Deși sunt șanse mare ca posibilita ambarcațiune să fie din antichitate, arheologul Ovidiu Țentea a afirmat că nu vom ști cu certitudine decât după datarea exactă cu Carbon 14. ”În România, datări C14 se fac din anul 2015 la IFIN-HH (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara Horia Hulubei) – RoAMS Laboratory. Applied Nuclear Physics Department”, a afirmat fostul președinte al Comisiei Naționale de Arheologie.

În cazul în care ai o curiozitate vizavi de rolul DNA Constanța în această descoperire arheologică, răspunsul este simplu. În luna ianuarie a acestui an, Direcția Națională Anticorupție a deschis un dosar penal in rem pentru a verifica modul în care Ministerul Culturii a aprobat descărcarea arheologică pentru lărgirea plajelor, în etapa a doua a proiectului, de peste 750 milioane de euro.

Ministerul a confirmat existența dosarului penal și a precizat că Certificatul de descărcare de sarcină arheologică a fost acordat, în 2019, de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură Constanţa în baza aprobării de către Comisia Naţională de Arheologie a unui raport arheologic întocmit de către Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. În documentul citat, contrar realității din descoperite în zonă, se menționată că ”nu este cunoscută nicio epavă sau alt obiectiv de interes arheologic în perimetrul analizat”.